Swot-ted.com: Ko se sjeća Šejle Grac? Ko je NOA i ima li mjesta za ovaj brend na bosanskohercegovačkom tržištu?

četvrtak, 23 Februar 2017 17:16

Gdje god da živite u Bosni i Hercegovini, čime god da se bavite i koliko god da Vam je godina, niste mogli, a da ne primijetite billboarde sa imenom NOA u prvom planu. Ko god kaže da je prošlo vrijeme ATL medija, ova kampanja to poriče, ali je pitanje za šta ih koristite i šta želite da komunicirate.Ako ste i sami jednolični, već viđeni sa svojim porukama, ponudama i proizvodima, i ako izostane elemenat iznenađenja, naravno da će efekti biti upitni.

Autor: Belma Mujadinović, Managing Partner & Strategy Consultant (www.swot-ted.com)

Tako da ostavljam otvoreno pitanje: u kojoj mjeri je do kanala komunikacije, te koji kanal je najbolji za koji cilj? – sigurno je da sve ima svoje. Ustvari mislim da je najteže danas imati drugačiju ponudu, drugačiju poruku, drugačiji pristup tržištu – ako ovo iznesemo na pravi način, sve je lakše.

Da li NOA donosi nešto novo na tržište, tek ćemo vidjeti, ali ne vjerujem da se barem jednom niste zapitali: Ko je NOA? Jel nam to dolazi novi mobilni operater? Ne, to je novi brend mobilnih uređaja – odakle su? Hmmmm ko su sad pa ovi? – Dobro, to im i jeste bio cilj, pretpostavljam.

Međutim, ima nas koji su na prvu, kada su vidjeli billboard NOA, dobili sasvim treću asocijaciju i zbog onih, koji su imali asocijaciju kao i ja, pišem ovaj tekst:

Sjetili smo se legendarne kampanje „Ko poznaje Šejlu Grac?“. Daaaaaa, naravno da se sjećate.

Ako ima neko da se ne sjeća i za one koji u to vrijeme nisu živjeli u BiH, evo da se podsjetimo:

Ova OOH kampanja rađena je na samom početku poslovanja kompanije Europlakat BH, danas renomirane kompanije u pružanju usluga outdoor oglašavanja, i to kada je ovaj vid medija i komunikacije, bar na našim prostorima, bio iznimno nov i do tada ne toliko poznat. Cilj kampanje bio je da pokaže samu snagu i jačinu navedenog medija. Plan i ideja, koja se uspješno realizovala, je bila da se od jedne, do tada anonimne djevojke Šejle Gracić, napravi super poznata, tražena osoba, o kojoj se priča i želi saznati informacija više.

Kampanja je ostvarila cilj, pogotovo što se iste sjećamo i nakon 15-tak godina, te je osvjetlila put svima onima koji su imali želju i potrebu, svoje poruke, proizvode i mogućnosti prezentovati građanstvu sa punom sigurnošću realizacije prezentovanog, zamišljenog i željenog.

Naravno, da se danas pojavi neko nepoznato lice na billboardu, vrlo vjerovatno ga se ne bismo sjećali kao Šejle, jer više ne bi bilo elementa iznenađenja.

Ipak, povod da evociramo stare uspomene bila je kampanja NOA pa da se vratimo na ovu temu.

Dakle, NOA je hrvatski brand smartphone uređaja, kompanije Hangar 18 iz Koprivnice. Prema informacijama koje plasira kompanija Hangar 18 mobilni uređaji se proizvode u Kini i to u saradnji sa kompanijom Sumvier Technology iz Shenzhena, ali se razvoj uređaja obavlja u Hrvatskoj.

Brend NOA, iza kojeg stoji kompanija Hangar 18 (bar javno), preko strateškog partnera NOA Group d.o.o. Sarajevo, s ovom tizer ili brand awareness kamapanjom (ne mogu tačno da razlučim šta je, jer još nisu obezbijedili prodaju uređaja i radi se trenutno samo o billboard kampanji), ustvari, ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.

U posljednje vrijeme na tržištu zemalja bivše nam domovine, pojavilo se nekoliko novih brendova pametnih telefona, koji se u javnosti etiketiraju kao „domaći“ – upravo takvi primjeri su hrvatski NOA i srbijanski Tesla brend smartphonea. E sad, šta u ovom slučaju podrazumijeva pojam „domaći“ i koliko procentualno domaće kompanije, koje javno nose priču ovih brendova, učestvuju u dizajnu, proizvodnji softvera ili hardvera ili asembliranju, u to ne bih ulazila.

Međutim, bez obzira na odnose u strateškoj saradnji kineskih i domaćih kompanija, što je ponovo njihova stvar, u teoriji marketinga nije nepoznato da, ovakva lokalizacija proizvoda, uključujući i strateško partnerstvo u nekom dijelu lanca vrijednosti i lokalizaciju brenda, može biti izuzetno uspješna.

Kako me zainteresovala ova tema, malo sam pogledala i komentare korisnika na forumima. Ljudi najviše problematiziraju da li je to „Kinez“ ili domaći proizvod i to ne u smislu boljitka privrede nego kvaliteta proizvoda?

Iskreno, ako nam je u fokusu proizvod za nas kao korisnike tih uređaja, i ne brinemo se oko sveukupnih makroekonomskih pokazatelja države (a nije baš da o tome vodimo računa, što se vidi na osnovu uvoza i potrošnje drugih uvoznih brendova - vode recimo), ja se ne bih zamarala s tim gdje se i ko telefon proizvodi.

Upravo gledam u svoj iPhone na kojem uredno piše da je dizajniran u Kaliforniji i sastavljen u Kini. Gdje su sastavni dijelovi proizvedeni to ne piše. Možda u Vjetnamu?

Kvalitet garantuje brend svojim kredibilitetom, a to novi brendovi tek moraju da postignu, moraju nas uvjeriti ko su i da jesu vrijedni novaca koji traže da izdvojimo za njihove proizvode – a to nije lako, pogotovo, kad ulazite kao novi igrač sa etabliranim brendovima.

Dakle, NOA dobro došli! Imate puno pravo da tražite svoje mjesto pod bosanskohercegovačkim tržišnim nebom, sve dok svojim cijenama i kvalitetom (koji tek trebate da dokažete) vršite pritisak na svoje konkurente da, nama kao korisnicima, ponudite što više i to, naravno, po što boljim cijenama i uslovima.

Na koncu vidim da ste objavili nekoliko oglasa za radna mjesta kao i to da ste punih usta najavili značajna investiranja u razvojni i distributivni centar i razvoj proizvoda, tako da Vam želim svu sreću, i da ovi planovi ne ostanu samo jedna lijepa priča iz sarajevske Vijećnice.

Brend NOA je već napravio dobar rezultat u susjednoj Hrvatskoj, što se vidi i kroz financijske podatke kompanije Hangar 18, i nema sumnje da će, u slučaju ulaska na tržište Bosne i Hercegovine, biti primijenjen sličan model koji se pokazao dobrim.

Ono što mene, kao osobu koja se bavi tržišnim strategijama, zanima jeste kako će ovi novi brendovi proći na dugi rok?

Da li su se pojavili kao zvijezde padalice da na kratki rok ugrabe neki profit boreći se u crvenom okeanu, u kojem kompanije pokušavaju nadigrati jedna drugu na postojećem i poznatom tržišnom prostoru, na kojem se zna oružje i pravila igre (a to tržište mobilnih telefona danas jeste), ili imaju ozbiljne namjere da opstanu, ostaje da se vidi.

Istina, svi ti novi brendovi mobilnih telefona ne donose ništa novo, ništa revolucionarno u svom proizvodu, čak u većini slučajeva tek moraju da izgrade povjerenje u proiizvod, ali ne zaboravitie, pozicioniranje brenda zavisi od više faktora, sjetite se samo kako su se za svoje mjesto pod suncem izborili neki brendovi automobila i danas su značajni konkurenti premium brendovima.

Dakle, evo nekoliko i besplatnih savjeta za menadžment NOA Grupacije: orijentišite se na jedinstveno korisničko iskustvo poslije kupovine – stanite iza kvaliteta svojih uređaja drugačijom garancijom, podrškom funkcionisanju telefona – možda čak i kroz aplikaciju sa 24/7 online pristupom podršci, brzo odgovarajte ne greške i tretirajte svoje kupce na način na koji to zaslužuju. Ostanite u kontaktu sa svakim od svojih kupaca, ne završavajte relacije s njima kada im uzmete keš - to je ono što velika većina premium brendova, bez obzira o kojim proizvodima je riječ, zanemaruje na bosanskohercegovačkom tržištu!

O autoru:
Belma Mujadinović
Managing Partner & Strategy Consultant

Belma se bavi strateškim marketingom i deset godina radi u telokomunikacijskoj industriji, kao vrlo konkurentnoj i dinamičnoj uslužnoj djelatnosti. Ljubav prema brendu i suštinsko razumijevanje zašto se neki brendovi vole i s zašto smo ih spremni platiti više, stekla je kao project manager Superbrands programa za BiH. Magistrirala je na modelima procjene vrijednosti brenda u ukoupnoj tržišnoj vrijednosti telekomunikacijskih kompanija – na primjeru BH Telecoma. Dugo godina drži poziciju najbolje ocijenjenog in house predavača za front desk osoblje, gdje moderira interaktivnim radionicama s akcentom na razvoj komunikacijskih vještina i razumijevanja kulture brenda koja treba biti prenešena klijentima kroz cjelokupni uslužni proces.

(Poslovni media servis za Zapadni Balkan)

Radnički Media Servis

e-Sajam

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VIDEO: Kompanija sa suosjećenjem 2016. - U Muzeju najvećih donatora i Arcelar Mittal Prijedor

VIDEO: Kompanija sa suosjećenjem 2016. - U Muzeju najvećih donatora i Arcelar Mittal Prije…

Kompaniji “Arcelor Mittal Prijedor” dodijeljena je oznaka “Kompanija sa suosjećanjem...

Prijedorskom ArcelorMittalu oznaka "Kompanija sa suosjećanjem" - Uvršteni u Muzej najvećih donatora na Zapadnom Balkanu

Prijedorskom ArcelorMittalu oznaka "Kompanija sa suosjećanjem" - Uvršteni u Muze…

Prijedorski ArcelorMittal uvršten je na Listu najvećih donatora na Zapadnom...

HOSTEL AKSOJ IS ADDED TO THE BEST VIEW&PHOTO POINT LIST

HOSTEL AKSOJ IS ADDED TO THE BEST VIEW&PHOTO POINT LIST

(Tourist media service) - Mostar's hostel Aksoj was officially listed...

Atrakcije

Prev Next
First play happening-saz museum and traditional instruments in hostel Aksoj

First play happening-saz museum and traditional in…

(Tourist media service) - Hostel Aksoj is opening a Museum...

Fotogalerija: Pogledajte motive iz Starog grada u  Mostaru koji su uvršteni na Svjetsku listu City Attractions

Fotogalerija: Pogledajte motive iz Starog grada u …

Mostarski caffe Luft posjeduje dva motiva koji plijene pažnju turista....

Ambient mostarskog restorana Konoba Divan Mostar izaziva divljenje turista: Novi photo-session point u Mostaru

Ambient mostarskog restorana Konoba Divan Mostar i…

(Fotogalerija) - Nedavno restaurirani restoran Konoba Divan u Mostaru (u...

Aščinica - "Balkan & Kod Mehe" Mostar nositelj titule i nagrade "The Best attraction of tradition kitchen"

Aščinica - "Balkan & Kod Mehe" Mosta…

Mostarska aščinica Balkan već snažno prepoznatljiv kulinarski brand po njegovanju...

Muslibegovic House Hotel Mostar has gained recognition in the 2014-2015 annual travel list as one of "The Newest Attractions in the Western Balkans"

Muslibegovic House Hotel Mostar has gained recogni…

August 5st, 2014: Bosnian National Monument Muslibegovic House Hotel, Mostar...