Čelnik sindikata PPDIVUT: Slučaj Konzum pokazao da je Bajramović u pravu kad insistira na važnosti kolektivnog ugovora

ponedjeljak, 15 Maj 2017 12:37

Treba istaći da organi Saveza samostalnih sindikata BiH, na čelu sa njenim predsjednikom, sa punim pravom insistiraju na  Općem kolektivnom ugovoru, što već u ovom slučaju potvrđuje da od dobrog kolektivnog ugovora korist mogu imati sva tri socijalna partnera, kaže u intervu za Radnički media servis novinske agencije Atrakcija prvi čovjek sindikata PPDIVUT prof. dr. Mehmed Avdagić.

 

Atrakcija: Jučer su mediji objavili dvije vijesti skoro paralelno: jednu da su podijeljeni otkazi za 400 radnika Konzuma iz Mostara, te druga,. da je dug Agrokora 10 milijardi maraka. Je li moguće da su entitetske vlade u BiH i Vijeće ministara nevjerovatno olako shv atili prijetnju koja od Agrokora / Konzuma dolazi za BiH i uz to su još davali um irujuće izjave?

Avdagić: Dosadašnje vlade svih nivoa nisu ozbiljno shvatile upozorenje iz Zagreba u vezi krize koncerna „Agrokor“ Zagreb, bez obzira što imamo od izbijanje krize do danas preko 400 otkazanih ugovora o radu po raznim osnovama i da je za očekivati da se takva tendencija nastavi. Takođe, imajući u vidu sveukupni dug Agrokora, pitanje je šta će od ukupnog sistema ostati, računajući i na „kćerke“ u BiH. Ako se još uvijek ne zna pravo stanje, a moguće je da bude teže, onda nema mjesta optimizmu.

Atrakcija: Evidentno je da će Konzumu u BiH nakon ovakvih vijesti povjerenje kupaca rapidno opasti i da će se naći u još većim problemima. S druge strane Ramljak govori o komadanju Agrokora i rasprodaji. Kako vidite razvoj situacije?

Avdagić: Nažalost, kada je riječ o dobavljačima Konzuma, već su djelimično objelodanjeni podaci o dugovanjima, zbog čega je kod njih prisutan dodatni oprez radi poljuljanog povjerenja i straha da li će naplatiti isporučenu robu i ugroziti svoju likvidnost.

Atrakcija: Bilo je očekivati da će vlade entiteta i Vijeće ministara oformiti makar krizni tim vezan za Agrokor / Konzum, međutim, dešava se totalno zanemarivanje od vlasti. Zašto? Da li zato što niko ne vidi svoj interes i "postotak" i što vlada totalno ignorisanje problema radnikaq i dobavljača od vlasti?

Avdagić: Objektivno se nameće pitanje zašto do sada vlasti nemaju konkretnih akcija, zbog čega ne samo dobavljači, već, nažalost, i radnici gube povjerenje u iskrene namjere vlasti da pomogne.

Atrakcija: Konzum drži blizu polovine (oko 40%) teritorija prodajnog tržišta je ogroman udjel. Očito da će sada nastati jedna ogromna crna rupa koja će gutati sve oko sebe - dobavljače, radna mjesta, farme, poljoprivredu i domaću proizvodnju u BiH. Sad je pitanje kako spriječiti nagli pad prodajnih mjesta koja su ključn a za proizvopđače, dobaljqače i mnoge kompanije, kako domaće tako i one u susjednim zemljama?

Avdagić: Obzirom da je Konzum bio nada kako za primarnu, tako i za prerađivačku poljoprivredno-prehrambenu industriju, dobavljači koji se bave ovom djelatnošću u jednom su beznađu, jer je u pitanju oko 40% tržišta u BiH koje je držao Konzum.

Atrakcija: Imate li procjenu da li će domaći dobavljači moći izdraži udar ikoliku će štetu pretrpjeti?

Avdagić: O procejnama stvarne štete i kolike će biti njene razmjere vlade svih nivoa morale su zajedno sa dobavljačima i Konzumom već imati konkretne analize na bazi kojih je već trebalo pripremiti i konkretne programe pomoći.

Atrakcija: Je li bilo riskantno dopustiti ovaj omjer kontrole tržišta jednoj kompaniji od strane vlasti u BiH?

Avdagić: Ova dešavanja na tržištu, kao i neka ranija, moraju biti pouka i poruka vladama, koje su odgovorne za upravljanje tržištem, kako i na koji način blagovremeno kontrolisati određena dešavanja, pogovoto ako se s pravom može govoriti o monopolu na tržištu.

Atrakcija: Da ste premijer Vlade FBiH, odnosno Vlade RS i Vijeća ministara - što bi ste poduzeli u slučaju Agrokor / Konzum?

Avdagić: Cijenimo da svu imovinu kompanija „kćerki“ u sastavu Agrokor Zagreb treba staviti pod drugi model upravljanja, u kojem će obavezno biti uključeni predstavnici dobavljača i sindikata i pokrenuti proces promjena vlasničke strukture kroz prebijanje dugova dobavljačima.

Atrakcija: Procjene da je u cijelom, lancu u BiH (Agrokor / Konzum / radnici / dobavljači / proizvođači - ugroženo skoro 20 000 radnih mjesta. Da li ste kontaktirali domaće kompanije u BiH koje su radile sa Konzumom ?

Avdagić: Obzirom da smo iz ovog Sindikata imali određene kontakte sa dobavljačima Konzuma, u tim kontaktima postojala je spremnost da se uključe u rješavanje aktuelnih problema Konzuma da bi se jednako ublažile posljedice.

Atrakcija: Evidentno je da Vlada koja se mjesecima bavi zakonom o radu, kolektivnim ugovorom i rezanjem prava radnika, Vlada FBiH, pokazala da nije spremna zatštiti radnike. Kakve reakcije očekujete?

Avdagić: Nažalost, do sada vlasti nisu pokazale određen interes koliki zaslužuju radnici i dobavljači, zbog čega su moguće negativne reakcije od strane jednih i drugih.

Atrakcija: U ciijeloj priči ne javljaju se ni iz udruženja poslodavaca, iako hvale rad Vlade FBiH. Ima li i njihove odgovornosti?

Avdagić: U rješavanju ovih problema neophodno je da se uključe i udruženja poslodavaca, koja isto tako, nose dio odgovornosti za svoje članice.

Atrakcija: Da li se nakon ovih dogadja, masovnih otkaza, koji sigurno neće biti posljednji, pokazuje da je čelnik SSSBiH Ismet Bajramović u pravu kad govori o važnosti kolektivnih ugovora odnosno općeg kolektivnog ugovora i kritikuje vladu i poslodavce?

Avdagić: I na kraju treba istaći da organi Saveza samostalnih sindikata BiH, na čelu sa njenim predsjednikom Ismetom Bajramovićem, sa punim pravom insistiraju na Općem kolektivnom ugovoru, što već u ovom slučaju potvrđuje da od dobrog kolektivnog ugovora korist mogu imati sva tri socijalna partnera (sindikat, poslodavci, vlada).

 Radnički media servis novinske agencije Atrakcija

e-Sajam

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uskoro uvrštenje u "Attraction recipe book": Oreks - Buregdžinica sa najdužom tradicijom u svojoj branši u Mostaru

Uskoro uvrštenje u "Attraction recipe book": Oreks - Buregdžinica sa najdužom tr…

Sa više od 55 godina tradicije rada u Mostaru, buregdžinica...

City record objavio rezultate za septembar: Ćevapi i fileti restorana Husić sa najboljim rezultatima u gradu Mostaru

City record objavio rezultate za septembar: Ćevapi i fileti restorana Husić sa najboljim r…

Čuveni mostarski restoran „Husić“ osvojio je prvo mjesto na listi...

VIDEO: Kompanija sa suosjećenjem 2016. - U Muzeju najvećih donatora i Arcelar Mittal Prijedor

VIDEO: Kompanija sa suosjećenjem 2016. - U Muzeju najvećih donatora i Arcelar Mittal Prije…

Kompaniji “Arcelor Mittal Prijedor” dodijeljena je oznaka “Kompanija sa suosjećanjem...

Prijedorskom ArcelorMittalu oznaka "Kompanija sa suosjećanjem" - Uvršteni u Muzej najvećih donatora na Zapadnom Balkanu

Prijedorskom ArcelorMittalu oznaka "Kompanija sa suosjećanjem" - Uvršteni u Muze…

Prijedorski ArcelorMittal uvršten je na Listu najvećih donatora na Zapadnom...

Stars

Prev Next
 Muslibegovic House Hotel Mostar has gained recognition in the 2014-2015 annual travel list as one of "The Newest Attractions in the Western Balkans"

Muslibegovic House Hotel Mostar has gained recogn…

August 5st, 2014: Bosnian National Monument Muslibegovic House Hotel, Mostar...

 Caffe "Luft" in Mostar is included on world list "The Best view & photo point"

Caffe "Luft" in Mostar is included on w…

Caffe "Luft" in Mostar is included on world list "The...

(Fotogalerija 2.) MOSTARSKA GALERIJA "OLD BRIDGE" DOBITNIK NAGRADE & ETIKETE "RARE SPECIFIC POINT"

(Fotogalerija 2.) MOSTARSKA GALERIJA "OLD BRI…

Mostarska galerija "Old bridge" uvrštena je na svjetsku listu "Rare...

Lansirani prvi e-ćevapi u svijetu: Širom svijeta bit će dostupni e-ćevapi Time-Irme iz Mostara

Lansirani prvi e-ćevapi u svijetu: Širom svijeta b…

Nadaleko poznata mostarska ćevabdžinica Tima-Irma lansiraće prve e-ćevape na svijetu,...

New Attraction Map 2014 - 2015: Interaktivna Karta novih atrakcija u 2014. za područje Zapadnog Balkana

New Attraction Map 2014 - 2015: Interaktivna Karta…

Nove atrakcije 2014 - 2015.. je projekt koji je namijenjen...

Atrakcije

Prev Next

'Deutsche Bahn' predstavio prvi kombi bez vozača

Njemačka željeznica "Deutsche Bahn" predstavila je danas svoj prvi kombi...

First play happening-saz museum and traditional instruments in hostel Aksoj

First play happening-saz museum and traditional in…

(Tourist media service) - Hostel Aksoj is opening a Museum...

Fotogalerija: Pogledajte motive iz Starog grada u  Mostaru koji su uvršteni na Svjetsku listu City Attractions

Fotogalerija: Pogledajte motive iz Starog grada u …

Mostarski caffe Luft posjeduje dva motiva koji plijene pažnju turista....

Ambient mostarskog restorana Konoba Divan Mostar izaziva divljenje turista: Novi photo-session point u Mostaru

Ambient mostarskog restorana Konoba Divan Mostar i…

(Fotogalerija) - Nedavno restaurirani restoran Konoba Divan u Mostaru (u...

Aščinica - "Balkan & Kod Mehe" Mostar nositelj titule i nagrade "The Best attraction of tradition kitchen"

Aščinica - "Balkan & Kod Mehe" Mosta…

Mostarska aščinica Balkan već snažno prepoznatljiv kulinarski brand po njegovanju...