Muzej BH dijaspore : Muzej Mostarske dijaspore i Muzej istaknutih Mostaraca

petak, 29 Juli 2016 10:18

Novinska agencija Atrakcija pokrenula je Muzej Mostarske dijaspore i Muzej istaknutih Mostaraca. Muzej mostarske dijaspore dio je većeg projekta novinske agencije Atrakcija  -  Muzej BH dijaspore. Vrijeme je da Mostarci dobiju svoj muzej dijaspore. Rasuti po svijetu, od Amerike do Japana, od Norveške do Australije, već skoro dvije i pol decenije čine Mostar svuda u svijetu. Nikad nisu prestali živjeti za svoj grad, ali grad ih sve više zaboravlja.

 

Zbog toga, Muzej mostarske dijaspore želi zabilježiti jedno vrijeme, svjedočanstva, generacije koje su nastajale van Mostara, želi zadržati Mostarsko ma gdje bilo, i po svaku cijenu, okupiti Mostarce na jednom mjestu i za svagda ih zadržati kao dokaz o jednom vremenu.

Skupljaćemo izbjegličke priče, priče o protjerivanju, o djeci koja su s roditeljima napuštala svoj grad bježeči pred ratnom stihijom i zlom, prikupljaćemo njihove uspjehe i teške dane, radosti i uzlete ... Saradnja svih je više nego dobro došla. Pozivite svakoga ko može doprinijeti ovom projektu i budite dio njega.

Muzej unutar Muzeja: Muzej istaknutih Mostarca

Unutar Muzeja dijaspore nalaziće se i Muzej istaknutih Mostaraca - bar se danas Mostar može ponositi zaista velikim brojem ljudi koji su pronijeli glas o ovome gradu i zaista bi bila šteta ne obilježiti taj aspekt na način koji zaslužuje. O svakom istaknutom Mostarcu, Muzej će napraviti zasebnu postavku te napraviti e-knjigu.

Za početak, Muzej će biti virtuelni, dio novinske agencije Atrakcija, te nešto kasnije kao DVD izdanje. Od vlasti ne očekujemo ništa, jer da je bilo pameti i volje, do sada su imale hiljade načina da se oduže i zbliže sa svojim građanima.

Muzej mostarske dijaspore dio je većeg projekta novinske agencije Atrakcija, Muzej BH dijaspore.

Muzej BH dijaspore / Novinska agencija Atrakcija

Radnički Media Servis