Zone apokalipse kao turističke atrakcije

srijeda, 09 Novembar 2016 12:38

(Turist media servis) - Zona sumraka od prije 30 godina danas je turistička atrakcija. U aprilu 1986. godine eksplodirao je reaktor 4 černobiljske nuklearne elektrane, ispuštajući velike količine radioaktivnih hemikalija u vazduh, koje su zagadile milione kvadratnih kilometara. Oko 50 hiljada stanovnika obližnjeg grada Pripjata, koji su sovjetske vlasti sagradile za radnike elektrane, moralo je da se iseli u roku od dva dana.

Na mjestu eksplozije poginulo je 30 ljudi, a još nekoliko hiljada od posljedica zračenja Danas je Pripjat bezbjedan, ali Grad Duhova obilaze samo turisti.

Međutim, u oblast nije moguće zaputiti se tek tako - za obilazak vam je potrebna dozvola vlade. U Kijevu već nekoliko godina cvjetaju turistički aranžmani koji nude jednodnevni obilazak Černobilja i Pripjata, a po želji tamo možete i da prespavate. Cijene su 'paprene', pa najjeftinija tura iz Kijeva košta oko 67 evra, a skuplje i iznad 306 evra. Skuplje su, naravno, solo ture i one na engleskom, a popust dobijate na grupne, kao i ture na ruskom. Takođe ne morate da brinete da li ćete otići ozračeni - na kraju svake posjete vrši se skrinig.

Turist media servis - Novinska agencija Atrakcija

Posljednje vijesti

Radnički Media Servis