ArcelorMittal Zenica ponijeo oznaku „Kompanija sa suosjećanjem 2016“

srijeda, 12 Oktobar 2016 12:30

Kompaniji ArcelorMittal Zenica dodijeljena je oznaka „Kompanija sa suosjećanjem - Company with compassion - 2016“. Ova oznaka, koju dodjeljuje „Muzej najvećih donatora na Zapadnom Balkanu“, namijenjena je kompanijama koje su svojim donacijama iskazale povezanost sa sredinom u kojoj djeluju te pomagale, na različite načine, aktivnosti i projekte koji su zahtjevali pomoć i podršku.

 

Kompanija Arcelor Mittal Zenica posebno se iskazala u podršci sredini u kojoj djeluje – gradu Zenici i Zeničko-dobijskim kantonom.

Kompanija ArcelorMittal Zenica je veliku pažnju posvetila lokalnoj zajednici i njenim potrebama. Sa tim ciljem implementirano je preko 250 različitih projekata, sa desetinama hiljada korisnika i sa ukupnom vrijednošću od preko 2 milijuna KM.
Ovi projekti su dali podršku i pomogli poboljšanja u najvažnijim segmentima društva kao što su zdravstvo, školstvo, razvoj lokalnih zajednica, kultura, umjetnost i sport.

Kompanija ArcelorMittal Zenica se osobito istakla svojim aktivnostima pružanja pomoći stanovnicima i naseljima ugroženim katastrofalnim poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu u maju 2014.godine. Poslije pružanja hitne i interventne pomoći u prvim danima poplave, u vidu hrane, opreme, goriva i raznog potrebnog materijala, Kompanija je izvršila rekonstrukciju puta u selo Bistrica, koji je bio potpuno uništen klizištem na tom lokalitetu. Ukupna vrijednost projekta pomoći postradalim područjima bila je 500.000 KM.

Lista donacija kompanije ArcelorMittal Zenica je impresivna a neke od tih donacija pokazuju izraziti osjećaj za potrebe lokalne zajednice. Među takvim su:
- Kontinuirana podrška Ustanovi za obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa psiho-fizičkim poteškoćama, Zenica (opremanje edukacionih kabineta, kupovina specijalizirane opreme, izgradnja dječijeg igrališta, itd)
- Projekti u ustanovi za djecu bez roditeljske skrbi „Dom porodica“, Zenica (projekti obnove sistema grijanja, obnove stolarije, opremanje računarskog kabineta, i dr)
- Dom za stara lica Zenica (projekti utopljavanja)
- Obdaništa grada Zenice (dječija igrališta, promjena stolarije i dr)
- Gradska biblioteka (projekti unutrašnje rekonstrukcije, obnavljanje fasade)
- Mjesne zajednice grada Zenice (rekonstrukcija puteva, obnavljanje društvenih domova, igrališta, itd.)

Među ostalim brojnim donacijama kompanije ArcelorMittal Zenica izdvajamo još neke:
U nastavku se nalaze samo neki od korisnika i projekata koje je podržala kompanija ArcelorMittal Zenica, a mnogi od njih nastavljaju se iz godine u godinu:
- Banka koštane srži Bosne i Hercegovine
- Kantonalna bolnica Zenica (kupovina inkubatora, nova stolarija za Odijeljenja pedijatrije, kupovina aparata za koronarni odjel)
- Kantonalni Zavod za medicinu rada, Zenica (novi rentgenski aparat, oprema za laboratoriju)
- Udruženje „Život“, Zenica (Kontinuirana podrška u edukaciji za borbu protiv raka dojke)
- Osnovne škole i srednje škole u Zenici (obnova gimnastičkih dvorana, učionica, stolarije, krovova izgradnja ograde, opremanje računarskih i tehničkih kabineta, itd)
- Univerzitet u Zenici (podrška naučno-istraživačkom i obrazovnom procesu)
- Kontinuirana, značajna podrška Bosankskom narodnom pozorištu Zenica
- Desetine kulturno-umjetničkih društava i manifestacija
- Mnogobrojni amaterski klubovi i škole sporta (atletika, košarka, rukomet, odbojka, karate, nogomet, stolni-tenis i mnoge druge sportske aktivnosti i manifestacije)
- Podrška mnogobrojnim akcijama čišćenja, uređenja izletišta, pošumljavanja, obogaćivanja ribljeg fonda rijeke Bosne i slično
- Dobrovoljne akcije čišćenja i uređenje grada koje izvode uposlenici kompanije ArcelorMittal Zenica.
- Godine 2014. kompanija ArcelorMittal Zenica je bila svrstana među 16 finalista natjecanja „Dobro“, za društveno najodgovorniju kompanij (filantropija) u Bosni i Hercegovini.

Muzej najvećih donatora na Zapadnom Balkanu
„Kompanija sa suosjećanjem - Company with compassion - 2016“
Novinska agencija Atrakcija
www.atrakcija.info

Više informacija / kontakt telefon:
gsm: ++ 387 62 142 502
Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.